Kategoria: Wydarzenia
W Zespole Szkół nr 1 im. KEN w Nowym Sączu odbył się Konkurs Potraw Wigilijnych. Jury oceniającemu potrawy, przewodniczył kucharz znany z telewizyjnych programów kulinarnych, Karol Okrasa.
- Kłaniam się w pas wszystkim, którzy zdecydowali się wziąć udział w tym konkursie i gratuluję odwagi – mówił Karol Okrasa do czternastu uczniów sądeckiego „gastronoma”. - Pierwsze miejsce zdobyła osoba, która popełniła najmniej błędów, bo każdy konkurs to jest konkurs błędów – kto ich popełni najmniej, ten wygrywa.
Zdaniem jury, w którym prócz Karola Okrasy znaleźli się między innymi kucharze sądeckich restauracji czy nauczyciele zawodu, najlepszą potrawę wykonał Tomasz Dziedzina, który czwarty rok kształci się w zawodzie kucharza. Potrawą, dzięki której wygrał był pstrąg pieczony w soli z sosem piernikowo-śliwkowym podany ze wstążkami z marchwi duszonymi na doku z pomarańczy z cząstkami ziemniaków. Zwycięzca przyznał, że w przygotowaniu swojego popisowego dania inspirował się przepisami Karola Okrasy, jednak była to jego interpretacja przepisu.
W rywalizacji drugie miejsce otrzymała Ewelina Stachura, a trzecie Paulina Lisowska.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor: Biuro Prasowe UM
Dodano: 2018-12-11 12:55:35