Kategoria: Komunikaty Biura Prezydenta
Półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku
22 wystawców z Sądecczyzny i czterech kucharzy z nowosądeckich restauracji wzięło udział w półfinale VI Małopolskiego Festiwalu Smaku. W Nowym Sączu konkurowano w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą i jak u mamy. Wszyscy, którzy przybyli na Rynek, mogli spróbować przygotowanych specjałów, a potem zagłosować na ulubiony przysmak. Laureatami nowosądeckiego półfinału VI Małopolskiego Festiwalu Smaku zostali w kategorii: „Smakołyki z legendą”- Dom Weselny Akropol z Gorlic za produkt: pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną. W kategorii: „Tradycyjne specjały” zwyciężyła Firma Smakosz z Chrzanowa za produkt: kapuśniak z charsznickiej kapusty kiszonej. Gospodarstwo Ekologiczne Magdaleny Zygmunt z Podegrodzia zostało wyróżnione z kategorii „Ekologiczne przysmaki” za produkt: święconka. Natomiast w kategorii: „Jak u mamy” zwyciężyło Gospodarstwo Galicyjskie „u Sułków” ze Stróż za produkt: eliksir dobrego samopoczucia.
Grand prix konkursu otrzymała Firma Jantop z Kościeliska za produkt: pierogi złociste z jagnięciną podhalańską. II miejsce przypadło Gospodarstwu Galicyjskiemu „u Sułków” ze Stróż za produkt: eliksir dobrego samopoczucia. Natomiast III miejsce zdobyła Izabela Grądalska z Gorlic za produkt: chleb z szkarłatem. W kolejnej kategorii pokaz gotowania zwyciężyła restauracja „Biesiadna Chata” z Nowego Sącza za danie: Biesiadny pieróg.
Specjalne wyróżnienie przyzna przez prezydenta Nowego Sącza Ryszarda Nowaka powędrowało do właściciela łąckiej firmy Maurer, producenta soków. Nagrodę wręczyła wiceprezydent Bożena Jawor, która wraz z przewodniczącą Sejmiku Województwa Małopolskiego Urszulą Nowogórską gratulowała zwycięzcom sądeckiego półfinału.
Autor: -
Dodano: 2010-07-05 14:33:04
Zobacz też najnowsze aktualności
lub