Kategoria: Przedsiębiorczość
Od 6 maja 2024 r. do 5 czerwca 2024 r. mikro, mali i średni przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura.
W ramach wsparcia, przedsiębiorcy mogą ubiegać się o dofinansowanie inwestycji w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowalne, zakup maszyn i urządzeń, działania związane z zieloną transformacją czy wykorzystaniem technologii cyfrowych.
Ponadto, w ramach dofinansowania możliwe będzie podnoszenie kwalifikacji pracowników: szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, w szczególności w związku z rozszerzaniem lub zmianą profilu działalności przedsiębiorstwa.
Dofinansowane będą również usługi rozwojowe na rzecz wsparcia MŚP, np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Maksymalny poziom dofinansowania może wynieść 90%, a maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP to 540 tys. zł.
Dofinansowanie udzielane będzie w ramach pomocy de minimis, a rozliczenie nastąpi wyłącznie w formie refundacji; wnioskujący nie będzie mógł ubiegać się o wypłatę zaliczki.
Projekt skierowany jest do mikro, małych i średnich firm, które prowadziły i prowadzą przeważającą działalność gospodarczą określoną odpowiednim kodem PKD i które w latach 2020–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 30%, liczonych rok do roku.
W ramach inwestycji o wsparcie mogą ubiegać się przedsiębiorcy, którzy prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą określoną odpowiednim kodem PKD, potwierdzoną wpisem do właściwego rejestru w jednej z branż:
Do złożenia wniosku i objęcia wsparciem uprawnieni są wyłącznie wnioskodawcy prowadzący działalność gospodarczą określoną poniższymi kodami PKD, dla których jest to działalność wiodąca oraz które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30 % liczony rok do roku.
Wnioskodawca na dzień złożenia wniosku musi prowadzić działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyka lub kultura oraz potwierdzić, że na dzień 31 grudnia 2019 lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadził działalność gospodarczą w tych sektorach.
LP | Kod PKD | Nazwa |
1 | 55.10.Z | Hotele i podobne obiekty zakwaterowania |
2 | 55.20.Z | Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania |
3 | 55.30.Z | Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe |
4 | 56.10.A | Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne |
5 | 56.10.B | Ruchome placówki gastronomiczne |
6 | 56.21.Z | Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) |
7 | 56.29.Z | Pozostała usługowa działalność gastronomiczna |
8 | 56.30.Z | Przygotowywanie i podawanie napojów |
9 | 59.14.Z | Działalność związana z projekcją filmów |
10 | 77.21.Z | Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego |
11 | 77.34.Z | Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego |
12 | 77.35.Z | Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego |
13 | 79.11.A | Działalność agentów turystycznych |
14 | 79.11.B | Działalność pośredników turystycznych |
15 | 79.12.Z | Działalność organizatorów turystyki |
16 | 79.90.A | Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych |
17 | 79.90.B | Działalność w zakresie informacji turystycznej |
18 | 79.90.C | Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana |
19 | 82.30.Z | Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów |
20 | 85.51.Z | Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych |
21 | 91.02.Z | Działalność muzeów |
22 | 91.03.Z | Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych |
23 | 91.04.Z | Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody |
24 | 96.04.Z | Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej |
Zainteresowanych przedsiębiorców zachęcamy do kontaktu z Małopolską Agencją Rozwoju Regionalnego S.A., która służy doradztwem w zakresie ubiegania się o dofinansowanie oraz pomocą przy wypełnianiu wniosku aplikacyjnego.
Kontakt:
Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.
ul. Kordylewskiego 11, 31-542 Kraków
Tel.: 602 376 518; 728 937 443
Infolinia: 33 847 54 78, e-mail: horeca.info@marr.pl
Więcej informacji na temat projektu na stronie: MARR S.A. oraz PARP
Wnioski będzie można składać wyłącznie w postaci elektronicznej przez Lokalny System Informatyczny PARP.
Autor: Wydział Przedsiębiorczości: MN
Źródło: PARP. MARR S.A.
Dodano: 2024-04-11 13:59:58