Kategoria: Programy i granty - aktualności
Kurs prawa jazdy kat. B wraz z pierwszym egzaminem, kurs managera gastronomii oraz kurs baristy to nowe formy wsparcia dla uczniów uczęszczających do Zespołu Szkół nr 1 i Zespołu Szkół nr 2 w Nowym Sączu oraz pozostałych ponadgimnazjalnych szkół zawodowych biorących udział w projekcie pn. „Profesjonalista na rynku gastronomicznym”. Projekt przygotowany i realizowany jest przez Miasto Nowy Sącz w ramach Działania 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Miasto Nowy Sącz podpisało z Instytucją Wdrażającą (Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie) aneks do umowy o dofinansowanie w/w projektu dotyczący wydłużenia okresu realizacji projektu do końca grudnia 2011 r. i wprowadzenia nowych, cieszących się dużym zainteresowaniem kursów.
![]() | ![]() | ![]() |
Dzięki wydłużeniu okresu realizacji projektu uczniowie zdobędą nowe atrakcyjne umiejętności niezbędne do poruszania się na rynku pracy oraz kwalifikacje zawodowe potwierdzone certyfikatem. I tak:
1. 80 uczniów weźmie udział w kursie prawa jazdy kat. B.
Prawo jazdy podnosi konkurencyjność młodych osób na rynku pracy oraz jest niezbędnym narzędziem do samozatrudnienia.
Uczestnicy kursu nie ponoszą opłaty za pierwszy egzamin państwowy, za badania lekarskie oraz otrzymują niezbędne materiały szkoleniowe.
2. 50 uczniów weźmie udział w kursie managera gastronomii.
Kurs managera gastronomii jest doskonałą alternatywą dla uczniów, którzy chcą zdobyć umiejętności kierowania lokalem gastronomicznym, chcą otworzyć swój lokal gastronomiczny, a także dla uczniów, którzy liczą na szybki awans w swoim przyszłym zakładzie pracy. Kurs pozwala zdobyć wiedzę potrzebną do sprawowania funkcji managera w zakładzie gastronomicznym np. w klubach, restauracjach, hotelach, kawiarniach, pubach itp. Poruszane na kursie tematy dotyczą wszystkich aspektów funkcjonowania zakładu gastronomicznego, m.in.: zarządzania w gastronomii, księgowości i prawa pracy (rozrachunki z ZUS i US, rozliczenia z pracownikami), systemu HACCP, zagadnień związanych z Sanepidem, promocji i reklamy, zagadnień z zakresu savoir vivre restauracyjnego, organizacji kuchni oraz imprez zbiorowych, obsługi klienta. Podczas zajęć prowadzone są także ćwiczenia indywidualne i grupowe.
Kurs kończy się egzaminem sprawdzającym wiedzę niezbędną do zarządzania obiektem gastronomicznym oraz weryfikującym umiejętność profesjonalnej obsługi gości w zakładzie gastronomicznym. Po zdanym egzaminie uczestnicy otrzymują certyfikat wydany w języku polskim i angielskim. Uczestnicy otrzymują również materiały szkoleniowe.
3. 100 uczniów weźmie udział w kursie baristy.
Kurs baristy przeznaczony jest dla uczniów, którzy chcą zwiększyć swoje kwalifikacje zawodowe, posiadających oprócz standardowej wiedzy i umiejętności nabytych w szkole również kwalifikacje w zakresie sztuki parzenia kawy. Program kursu obejmuje tematykę dotyczącą m.in.: najważniejszych informacji na temat kawy, gatunków oraz podstawowych sposobów jej rozróżniania, omówienie oraz prezentacje metod parzenia kawy, profesjonalne użytkowanie ekspresu ciśnieniowego i młynka oraz ich właściwa konserwacja, przygotowywanie kaw espresso i americano, cappucino i latte macchiato, ubijanie mleka, zasady serwowania napojów gorących, wykonywanie poznanych kaw. Istotnym elementem kursu baristy jest duża ilość zajęć praktycznych, które pomagają utrwalić wszystkie aspekty przekazanej wiedzy i nabytych umiejętności. Profesja Baristy jako wciąż mało popularna, jest niezwykle atrakcyjna na rynku pracy.
Kurs kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym. Zaliczenie egzaminu jest warunkiem uzyskania certyfikatu baristy.
Autor: -
Dodano: 2011-08-18 11:55:04