Kontakt: Rynek 1, 33-300 Nowy Sącz, tel. +48 18 443 53 08, +48 18 44 86 500

Czwartek, 02 października 2025 r.    Imieniny obchodzą: Dionizy, Teofil

Kategoria: Programy i granty - aktualności

Pokaz umiejętności i talentu w branży gastronomicznej

Pokaz barmański, zdobnictwa cukierniczego oraz carvingu czyli rzeźbienia w warzywach i owocach to atrakcje, jakie czekały na zaproszonych gości podczas spotkania, które odbyło się w sądeckim ratuszu. Spotkanie stanowiło prezentację efektów dwóch projektów realizowanych przez Miasto Nowy Sącz w Zespole Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej, współfinansowanych przez Unię Europejską. Prezentacji towarzyszyła wystawa prac wykonanych przez uczestników kursów, przeprowadzonych w ramach projektu pn. „Profesjonalista na rynku gastronomicznym”. Dodatkowo wiceprezydent Bożena Jawor wręczyła Europassy - certyfikaty międzynarodowe - uczestnikom projektu Leonardo da Vinci "Specjalizacja w zawodzie gastronomicznym szansą na sukces na rynku".
 

 

W projekcie pod nazwą "Specjalizacja w zawodzie gastronomicznym szansą na sukces na rynku" z programu "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci, wzięło udział 30 uczniów ZS nr 1. W ramach projektu uczniowie odbyli staż w hotelach w Turyngii i północnej Bawarii. Wyjazd do Niemiec poprzedzony był intensywnym kursem językowym przeprowadzanym w szkole i online w dziesięcioosobowych grupach. Kurs zakończył się egzaminem z języka przeprowadzonym przez partnera z Niemiec. Młodzież otrzymała książki ułatwiające kontakt w hotelach. Na staż wyjechało 8 chłopców i 22 dziewczyny wraz z opiekunami - nauczycielkami języka niemieckiego Renatą Hazą i Katarzyną Ceną. Uczniowie odbywali praktyki w restauracjach hotelowych, mieli kontakt z gośćmi hotelowymi doskonaląc w ten sposób język niemiecki. Młodzież pracowała również nad modułami teoretycznymi, które opracowała w języku niemieckim. Moduły dotyczyły zagadnień związanych z ich specjalnością zawodową. W wolnym czasie uczniowie mieli również okazję zwiedzić okolicę oraz pojechać na wycieczkę do Erfurtu.
 


Drugi projekt to „Profesjonalista na rynku gastronomicznym" przygotowany przez Miasto Nowy Sącz i realizowany w partnerstwie z Powiatem Nowosądeckim w ramach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Wartość pozyskanych środków z EFS wynosi 1 624 717,20 zł, a wartość całkowita projektu to 1 911 432,00 zł.
Projekt ukierunkowany jest na rozwój usług edukacyjnych oraz stworzenie możliwości zatrudnienia absolwentów 11 szkół ponadgimnazjalnych kształcących w branży gastronomicznej.
Dzięki jego realizacji 830 uczniów będzie miało szansę zdobyć nowe atrakcyjne na rynku pracy kwalifikacje zawodowe potwierdzone certyfikatem oraz umiejętności niezbędne do poruszania się na rynku pracy. Korzyścią dla szkół jest również nowoczesny sprzęt dydaktyczny do prowadzenia zajęć edukacyjnych na wysokim poziomie. 
Absolwenci nowoczesnego systemu nauczania mają z niego wynieść nie tylko wiedzę na określone tematy, ale przede wszystkim umiejętność elastycznego przystosowywania się do zmian panujących na rynku pracy. Wśród umiejętności niezbędnych do prawidłowego funkcjonowaniawe współczesnym świecie, wymienia się znajomość języków obcych, znajomość nowoczesnych technologii, przedsiębiorczość a także umiejętności społeczne takie jak: umiejętność podejmowania decyzji, pracy w grupie czy kreatywność.
Uczniowie mieli również zapewniony bezpłatny udział w dodatkowych zajęciach wyrównawczych z matematyki i języka polskiego pozwalających wyrównać ewentualne braki i opóźnienia w nauce tych przedmiotów, warsztatach z doradcą zawodowym, a także kursach zawodowych zakończonych egzaminem zewnętrznym i uzyskaniem Certyfikatów potwierdzających zdobycie nowych atrakcyjnych kwalifikacji zawodowych: 
• KURS BARMAŃSTWA
• KURS CARVINGU
• KURS ZDOBNICTWA CUKIERNICZEGO
• KURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO

30-godzinny kurs barmański 
Szybkie ruchy, luźna rozmowa, energiczne potrząsanie shakerem, doskonałe połączenie aromatów uzyskane w wyjątkowo krótkim czasie, dekoracja napoju i efektowne podanie. Kurs pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy za barem. Program kursu obejmuje część teoretyczną i praktyczną.
Szkolenie teoretyczne zawiera tematykę klasyfikacji alkoholi, naukę przygotowywania z nich drinków oraz napojów mieszanych, przygotowywania kaw, parzenia herbat. Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologie przygotowywania napojów mieszanych, elementy obsługi klienta, organizacje pracy za barem.
Kurs zakończony jest egzaminem i uzyskaniem certyfikatu Barmana I stopnia.

45-godzinny kurs carvingu
Rzeźbienie w warzywach i owocach to taki sam wolno przyswajalny proces, jak każdy inny. Doskonałość można osiągnąć poprzez praktykę. Sztuka rzeźbienia wymaga cierpliwości, skupienia i uwagi. Jest to bardzo kontemplacyjna i twórcza praca, a nagrodą będzie przyjemność, zachwyt i podziw ludzi, którzy zobaczą dzieło. Tu jak w naturze nie ma dwóch jednakowych kwiatów czy rysunków.
Efektowne rzeźbione owoce i warzywa zaskakują kunsztem i precyzją a jednocześnie przyciągają wzrok kształtem i wielobarwną grą kolorów natury. Aby poznać carving nie musimy posiadać zdolności manualnych, wbrew pozorom rzeźbienie tego typu nie jest skomplikowane. 
Kurs kończy się egzaminem zewnętrznym i uzyskaniem Certyfikatu potwierdzającego zdobycie kwalifikacji zawodowych.

36-godzinny kurs zdobnictwa cukierniczego
Nowoczesne sposoby zdobienia, wykorzystanie różnorodnych elementów dekoracyjnych, tworzenie fantazyjnych wzorów i kształtów z czekolady, karmelu oraz angielski styl dekoracji to umiejętności, które możesz nabyć w trakcie kursu zdobnictwa cukierniczego.
Mimo że na rynku cukierniczym panuje ogromna konkurencja, a w sklepach czy kioskach można kupować różnorodne słodycze, zawód cukiernika jest nadal bardzo atrakcyjny i gwarantuje znalezienie zatrudnienia.
Wyroby cukiernicze trzeba umieć nie tylko wypiekać, ale i zdobić ręcznie. Dzisiaj w cukiernictwie stosuje się nowoczesne urządzenia produkcyjne, formy i szablony, ale wprawnej ręki rzemieślnika nie zastąpi żadna maszyna. Wykonywanie różnych wzorów ozdobnych i napisów z kremów czy polew jest sztuką. Dlatego też zdobycie umiejętności zdobienia tortów, mazurków i innych ciast napisami wymaga od uczniów przykładania się do praktycznej nauki zawodu.
Kurs kończy się egzaminem zewnętrznym i uzyskaniem Certyfikatu.

Na efekty kursów w ramach projektu nie trzeba było długo czekać. Szkoła może się pochwalić nie jednym laureatem konkursów wojewódzkich jak i ogólnopolskich. Wśród najlepszych znajdują się między innymi: Kinga Kwaśniewska, która kilka dni temu zdobyła II miejsce w wojewódzkim etapie XVI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie CUKIERNIK,Kinga Kamińska oraz Bartłomiej Mos (maturzysta z technikum) II miejsce w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu (etap rejonowy w Krakowie), zakwalifikował się do etapu centralnego.
 


Autor: -
Dodano: 2011-01-25 12:44:03

Warto zobaczyć:

Centrum Informacji Turystycznej Budżet obywatelski Nowego Sącza dotacje-ochrona-srodowiska Zwiazek Powiatów Polskich Programy realizowane ze środków z budżetu państwa e-PUAP Nowosądeckie Forum Seniorów Nowosądecka Karta Rodziny Interwencja w sprawach nieporządku na terenach miejskich Stowarzyszenie Sądecki Obszar Funkcjonalny Punkt konsultacyjno-informacyjny programu Czyste Powietrze Realizujemy zadanie finansowane ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska Młodzieżowa Rada Miasta Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

Copyright © 2002-2025 Urząd Miasta Nowego Sącza WCAG 2.0 (Level AAA) W3C

Polityka Prywatności i Cookies