Kategoria: Programy i granty - aktualności
Kilogramy melonów, arbuzów, mango, cytryn, limonek, pomarańczy, klementynek, ananasów, karmeli, syropów, czekolady – to tylko niektóre z delicji, które trafiają do Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu – popularnie zwanego "gastronomem". Dzięki środkom z Unii Europejskiej nowosądecka młodzież może do woli ćwiczyć zdobienie w warzywach i owocach, nabyć umiejętność pracy za barem oraz zdobić torty i ciasta. Bez środków z projektu "Profesjonalista na rynku gastronomicznym" szkoła nie mogłaby sobie pozwolić na zakup takiej ilości "materiału do ćwiczeń" w postaci owoców, karmelu, barwników, syropów. Realizacja zajęć praktycznych nie byłaby możliwa. Pieniądze z Unii współfinansują również wynagrodzenia osób szkolących młodzież.
"Jestem głęboko przekonany, że taka forma realizacji zajęć to strzał w przysłowiową dziesiątkę i ci młodzi ludzie po zakończeniu kursów i ukończeniu szkoły będą rozchwytywani na rynku pracy" – mówi Ryszard Nowak – Prezydent Miasta Nowego Sącza. "Już dziś zapraszam wszystkich Państwa na prezentację osiągnięć młodzieży, którą będzie można obejrzeć końcem miesiąca na Sali Ratuszowej".
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
***
Projekt pn.: "Profesjonalista na rynku gastronomicznym" realizowany jest w ramach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Autor: -
Dodano: 2010-10-26 12:23:01